Tenk på dette når du skal vinterstenge hytta

En sommer er over, og lyden av bølgeskvulp og tøffing fra snekka må vente til neste år. For mange gjenstår det å stenge hytta for vinteren, og her får du noen pekere som kan være lurt å huske på.

Foto: Getty images

Sammen med høsten kommer frosten, og hvis du ikke har tatt de rette forholdsreglene, kan det bli dyrt. Dette gjelder spesielt om du har vann innlagt i hytta. Vannlekkasjer fra sprukne rør eller dårlige koplinger er kostbare greier. Når vannet fryser på vinteren, kan rørene sprekke og det kan gjerne ta flere uker før hytteeieren oppdager skadene.

– Norske sommerhytter er ofte utsatt når det kommer til kalde vintre, sier Cecilie Moe hos Leinæs & Parters Eiendomsmegling i Larvik. – Vi selger mange hytter i vårt område, og det er lite som er mer kjedelig enn når man på våren kommer ned til hytta, bare for å oppdage at den er blitt ødelagt på grunn av lekkasje. Derfor er det lurt å ta noen grep når du skal vinterstenge hytta.

Når du besøker hytta for siste gang, ha en liste klar over hva som skal gjøres.

Tyveri
Hindre innsyn ved å dekke til vinduer enten med lemmer eller trekk for gardinene. Tøm kjøleskap, vinhyller og ta med verdisaker med hjem.

Strøm
Om du ikke vil betale strømregningen gjennom vinteren, steng denne av, men kun om hytta di ikke har innlagt vann. Hvis du ønsker å ha varme på i hytta for at vannrørene ikke skal fryse, sørg for at det er tilstrekkelig med varme i rom hvor det er rør. Det er ikke nok å ha på «lunk». Hvis det plutselig skulle komme en ekstra lang kuldeperiode, kan rørene fryse og sprekke om du ikke har det varmt nok i hytta. Installer gjerne en termostat som kan holde en jevn temperatur. Temperaturen bør ikke gå under 10 grader

Vann
Denne er viktig. De største og dyreste skadene er som regel på grunn av vannlekkasjer, så følg gjerne disse rådene:

  1. Steng alltid hovedstoppekranen når du reiser fra hytta. Da begrenser du eventuelle skader.
  2. Tøm alle vanntanker og vannkraner som ikke er frostsikre.
  3. Hell gjerne frostvæske i vannklosettet, sluk og i vannlåser.
  4. Tøm varmtvannsberederen. Er det vanskelig å se om den er tom, kan du enten la strømmen stå på – eller få rørlegger til å montere en tappeventil i bunnen.
  5. Hvis du ikke allerede har installert en vannstopper, kan det være smart å gjøre det. Waterguard er Norges mest solgte system for lekkasjesikring, og tilbyr løsninger for både hytte, bolig og næringsbygg.

Er du veldig usikker på om vannrørene dine holder, eller opplever at rørene fryser, er det mulig å kjøpe rør med integrert varmekabel.

Lufte ut
Åpne ventilasjonslukene og ha dører åpne inne. Dette sørger for en viss gjennomlufting og reduserer faren for mugg og råte.

Har du en god nabo som enten er fastboende, eller en som er innom regelmessig, spør om vedkommende kan ta en sjekk av hytta innimellom for sikkerhets skyld.

Tak og takrenner
Fjern løv og annet på taket og tøm takrenner. Med høsten kommer mye regn, og da må vannet få fritt leide i takrennene for å unngå vannansamlinger. Hvis dette fryser til is, kan takrenna sprekke, eller vannet finner andre veier.

Mus og rotter
Sjekk også at det ikke er sprekker eller hull slik at mus og rotter kan komme inn. Du kan for eksempel bruke stålull til dette.

Forhåpentligvis vil dette sørge for at du forlenger levetiden til hytta og at neste sommer blir like fin som den alltid har vært.

Kilder: Huseierne, Aftenposten, Hytteliv