Nedgang i boligprisene i juli

Boligprisene sank med 1,1 prosent nominelt juli. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,7 prosent.

Boligprisene er nå 1,6 prosent høyere enn for et år siden.

– Boligprisene falt som normalt i juli. Fallet er noe større enn vanlig for juli, men utviklingen må sees i sammenheng med de foregående månedene og utviklingen i august. Trenden i boligmarkedet er fortsatt moderat prisutvikling, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Stor aktivitet

I juli ble det solgt 4.714 boliger i Norge, noe som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 4,3 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

I juli ble det lagt ut 3.197 boliger til salgs i Norge, noe som er 2,7 prosent flere enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut 4,7 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

– Den store aktiviteten i boligmarkedet som vi har observert i lang tid nå vedvarer også i juli, og det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en juli-måned, sier Dreyer.

– Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i bruktboligmarkedet i de fleste områdene i Norge, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i juli 2019, noe som er tre dager flere enn i juli 2018. Raskest salgstid hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 33 dager og tregest salgstid hadde Stavanger/m omegn med 87 dager.

– I juli selges ofte mange boliger som vært i markedet en stund, noe som påvirker salgstiden. Den høyere salgstiden det siste årene vedvarer i takt med det høyere utbudet av boliger, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Romerike med en oppgang 0,6 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en nedgang på 1,3 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Bodø m/Fauske med 4,5 prosent, mens Drammen hadde den svakeste 12 måneders veksten med en nedgang på 0,8 prosent.

– I juli har det som normalt vært store regionale forskjeller i prisutviklingen, men vi forventer at disse vil bli korrigert i august. Det er svært små forskjeller i den underliggende pristrenden rundt om i landet, noe som illustreres av at 12 måneders veksten i de seks største byene alle er moderat i kombinasjon med stor aktivitet, avslutter Dreyer.

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no.